Puun polton riskit ovat monelle vieläkin hämärän peitossa – pienhiukkaset tunkeutuvat keuhkoihin ja pääsevät jopa verenkiertoon
Moni mieltää esimerkiksi liikenteen pakokaasut ja passiivisen tupakoinnin pienhiukkasia haitallisemmiksi.Suomessa lähes puolet kaikista pienhiukkaspäästöistä syntyy puun polttamisesta.
Puun polttoon liittyviä terveyshaittoja saatetaan yhä vähätellä tai niitä ei vieläkään tunneta. Haittavaikutusten ymmärtämistä voi vaikeuttaa se, että niitä tulee usein vasta vuosia kestävän altistumisen seurauksena. Puun poltosta syntyy pienhiukkasia, jotka tunkeutuvat hengitettäessä syvälle keuhkoihin ja voivat päästä sitä kautta jopa verenkiertoon. Moni mieltää esimerkiksi liikenteen pakokaasut, passiivisen tupakoinnin, katupölyn ja teollisuuden ilmansaasteet terveydelle haitallisemmiksi.
Puun polton savua pidetään kodikkaana ja luonnollisena. Tietoisuuden lisäämiseksi on siis tehtävänä vielä paljon työtä.
Pienpoltto on lisääntynyt vuosituhannen vaihteen jälkeen. Taustalla ovat suurelta osin lämmitysenergian kustannukset. Kun puuta on mahdollista saada edullisesti tai ilmaiseksi esimerkiksi omasta metsästä, se ohjaa pientalojen omistajia käyttämään sitä joko pääasiallisena lämmitysmuotona tai vähintään lisälämmityksenä.
Suomessa lähes puolet kaikista pienhiukkaspäästöistä syntyy puun polttamisesta. Muun muassa liikenteen pakokaasujen ja teollisuuden tuottamien ilmansaasteiden päästöjä on saatu vähennettyä tehokkaasti lainsäädännöllä. Puun pienpolton päästöjä sen sijaan ei ole tähän asti säädelty.
EU:n direktiivit ovat kyllä heräämässä puun polton ongelmiin. Näiden on kuitenkin arvioitu vaikuttavan pienpolton päästöihin seuraavien kymmenen vuoden aikana vain vähän, sillä laitteita uusitaan hitaasti eivätkä määräykset koske olemassa olevaa laitekantaa eivätkä saunan kiukaita.
Kun puhutaan tulisijoista tai muusta pienen kokoluokan poltosta, palamisprosessi jää lähes aina epätäydelliseksi, jolloin puun palamaton aines muodostaa hiukkasmaisia päästöjä. Suomen ympäristökeskuksen tutkijan Mikko Savolahden mukaan erityisesti pientalovoittoisilla taajama-alueilla puulämmitys vaikuttaa merkittävästi hengitysilmaan. Puulämmitys heikentää lähialueen lisäksi erityisesti oman talon sisäilmaa.
Yleisimpiä hiukkasten aiheuttamia haittoja ovat erilaiset ärsytysoireet ja lievät hengityselinoireet, kuten kurkun ja silmien kutina, nuha ja yskä. Pientalojen runsaasta puulämmityksestä syntyvät korkeat vuorokausipitoisuudet voivat aiheuttaa vakavia oireita etenkin sydän- ja hengityssairaille.
Nykyään lähes kaikkiin pientaloihin rakennetaan takka, puukiuas tai molemmat. Puun polttoa ei siis olla lopettamassa, mutta polton päästöihin on mahdollista vaikuttaa.
Pitäisi polttaa vain kuivaa ja puhdasta puuta. Roskia ei saisi koskaan polttaa tulisijassa. Riittävästä korvausilman saannista pitäisi huolehtia koko polttoprosessin ajan, sillä kitupolttaminen tuottaa enemmän päästöjä.
Tulisijan toiminnasta voi saada käsityksen, kun käy ulkona katsomassa piipusta tulevaa savua. Paksu, tumma savupatsas kertoo huonosta palamisesta, jossa muodostuu paljon hiukkasia. Kun tulisija toimii optimaalisesti, piipusta ei pitäisi juuri tulla näkyvää savua.
Noin 80 prosentissa pääkaupunkiseudun pientaloista poltetaan puuta. Vaikka pääasiallista puulämmitystä pääkaupunkiseudulla on vain vähän, puunpoltolla on suuri merkitys, sillä pientaloja on paljon ja tiiviisti. Puunpolton päästöillä on ihmisten terveydelle merkittävä vaikutus, koska päästöt syntyvät asuinalueilla ja pääsevät lähialueen hengitysilmaan. Tulisijojen käyttö keskittyy niihin aikoihin, jolloin ihmiset ovat kotonaan tai pihallaan ja altistuvat siten päästöille. Heikkotuulisina päivinä ja pakkassäällä savu jää leijumaan pihapiiriin ja pääsee kulkeutumaan asuntoihin.
Päästöt sisältävät mm. hiukkasia, häkää, hiilivetyjä ja mustaa hiiltä sekä polysyklisiä aromaattisia yhdisteitä, kuten bentso(a)pyreeniä. Nämä ovat haitallisia ihmisten terveydelle ja myös vähentävät viihtyisyyttä. Musta hiili on lisäksi ilmastonmuutosta kiihdyttävä saaste, jonka päästöt etenkin pohjoisilta leveysasteilta kulkeutuvat jäätiköille ja nopeuttavat niiden sulamista.
Puunpolttoa ei olla kieltämässä. Jokainen voi kuitenkin vaikuttaa siihen, kuinka puhtaasti puut palavat. Tärkeintä on, että poltat vain kuivaa puuta – ei siis roskia eikä märkää puuta.Kotien turha puunpoltto ylittää pian liikennepäästöt – Tällaiselle alueelle ei kannata pienten lasten kanssa muuttaa.
Puun pienpoltto on maailmanlaajuisesti yksi merkittävimmistä pienhiukkaspäästöjen lähteistä. Euroopan Unionin alueelle on tullut voimaan uudet päästörajoitukset, jotka koskevat nyt ensimmäistä kertaa myös uusia tulisijoja. Uusien päästörajoitusten on arvioitu luovan tarpeen päästöjen suodatusmenetelmille myös tulisijoissa. Hiukkaspäästöjen vähentämiseksi Keski-Euroopassa onkin tullut markkinoille piipun päähän asennettavia sähkösuodattimia, joilla voidaan vähentää tehokkaasti hiukkaspäästöjä, mutta jotka lisäävät myös nuohoustarvetta. Eräässä tutkimuksessa kehitetyssä menetelmässä nokihiukkaset siepataan jo tulisijan sisällä niin korkeassa lämpötilassa, että ne palavat pois itsestään, mikä vähentää laitteiston huoltotarvetta. Lisäksi sähkönkulutus on kehitetyssä tekniikassa hyvin vähäinen, koska se hyödyntää palamisessa muodostuvia luonnollisia sähkövarauksia.