Energiankulutuksesta Suomessa tuotetaan tällä hetkellä noin 450000 TJ fossiilisilla polttoaineilla. Jos tämä halutaan tuottaa tuulimyllyillä, se vastaisi noin 4800 tuulimyllyn lisärakentamista. Tämä tietysti, mikäli nimellinen keskiteho myllyllä joka hetki saavutettaisiin, mikä ei tietenkään pidä paikkaansa. Toteutunut teho on ehkä 30 %, jolloin tarve olisi n. 16000 tuulimyllyä.
Energian kokonaiskulutus Suomessa. Lähde Tilastokeskus |
Tehokas ja päästötön ratkaisu olisi ydinvoima. Vain n. 12 uutta 1200 MW ydinvoimalayksikköä riittäisi tuottamaan vastaavan tehon. Ydinvoimaan liittyy kuitenkin muita ongelmia. Niiden rakentaminen on nykyään erittäin kallista. Yhden yksikön rakennus kestää yli 10 vuotta ja poliittisten päätösten saaminen on erittäin hankalaa. Vihreät on jo kerran eronnut hallituksesta ydinvoiman lisärakentamisen vuoksi ja tulevia hallituksia on vaikea sitouttaa tämäntyyppisiin projekteihin.
Koko maailmassa tuotetaan n. 85000 TWH energiasta kivihiilellä ja öljyllä. Tuulimylly-ekvivalentteina tämä vastaisi n. 3,2 miljoonan tuulimyllyn nimellistehoa. Ydinvoimaloina se vastaisi n. 8000 yksikköä.
Ekologinen jalanjälki ei pienene yhtään, jos polttomoottoriautot korvataan sähköisillä, ja sähkö kuitenkin tuotetaan fossiilisilla polttoaineella.
Fossiilittomaan maailmaan siirtyminen lyhyellä aikavälillä tulisi suunnattoman kalliiksi. Toisaalta se merkitsisi suunnattomasti lisää työtä, lisää bruttokansantuotetta. Kuka sen maksaisi? Tietysti viimekädessä kuluttajat, niin kuin kaiken muunkin. Toimenpiteenä Suomessa sitä voisi verrata esim. kaikkien valtateiden rakentamista uudelleen. Ei nykyisille paikolleen vaan nykyisen, hyväkuntoisen tien viereen.
Tämä vaikuttaa valon kantamisella säkillä pirttiin. Mutta onko sillä joku ylevämpi päämäärä? Loppuuko ilmaston lämpeneminen? Ei se lopu. Pelastuuko maailma? Ei se pelastu, jossei ei ihan heti häviäkään.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti