maanantai 23. joulukuuta 2024

Venäjän historia puolustustaistelujen historiaa

 




"Kaikissa saduissa on peikkoja,
myös kaikken kauneimmissa."

Jim Morrison, The Doors


Venäjän historia on täynnä epäonnistuneita valloitusyrityksiä.

1242 saksalainen ritarikunta hyökkäsi Venäjälle ja miehitti Pihkovan vanhan kaupungin. He yrittivät orjuuttaa koko alueen väestön, myös pääkaupunki Novgorodin. Venäläiset kääntyivät prinssinsä Nevskin puoleen. Huhtikuussa  1242 venäläiset onnistuivat lyömään saksan joukot Peipsjärven jäällä. "Hän joka tulee meille miekan kanssa, tulee sortumaan miekkaan", Aleksander Nevski.

1704 marssi toinen armeija Venäjän mailla Ruotsin kuningas Kaarle XII:n johdolla. Jälleen venäläiset taistelivat maansa puolesta. Pietari Suuren johdolla, viiden raskaan sotavuoden jälkeen Venäjä löi Ruotsin Pultavan taistelussa. Ruotsin armeija murskattiin ja ajettiin ikiajoiksi Venäjältä.

1812 Napoleon armeijoineen pyyhkäisi Euroopan läpi ja marssi kohti Moskovaa. Voittoisa armeija tuli kaupunkiin ja he löysivät sen liekeissä. Venäjä mieluummin poltti maansa kuin antautui. Ja jälleen kerran miehittäjä joutui marssimaan kotiin. 700 000:n miehen armeijasta selvisi talven jäätävistä myrskyistä ehkä 10 000.

1914 uusi Saksan armeija keisari Vilhelmin johdolla lähti valloittamaan Venäjää. Venäjää johti tsaari. Kansa ei taistellut vain Saksan tykkejä vastaan, vaan myös oman maansa sortoa ja korruptiota vastaan. Vain keisarillisen Saksan luhistuminen pelasti Venäjän luovuttamasta Ukrainan ja Krimin, jonka saksalaiset miehittivät vuonna 1918.

800 vuotta venäläiset ovat taistelleet ja puolustaneet maataan valloittajia vastaan. Miksi Venäjä on haluttu valloittaa? Venäjä hallitsee kuudesosaa maapallon pinta-alasta. Yhteensä lähes 20 milj. neliökilometriä. Aurinko ei koskaan laske Venäjällä. Kun Euroopan puolella se laskee, Tyynenmeren puolella koittaa jo aamu. Sen vuorien kätköistä löytyy jalometalleja ja muita nykymaailman tarvitsemia mineraaleja. Metsät peittävät miljoonia neliökilometrejä. Neljännes maapallon puuvaroista on Venäjällä. Maasta löytyy kivihiiltä, öljyä ja kaasua. Öljyvarannot täyttävät 50% maapallon varannoista. Viljelysmaata on miljardeja hehtaareita. Viljapellot ulottuvat silmänkantamattomiin. Vehnää tuotetaan kolmannes maapallon tarpeesta. Laitumilla karja kasvattaa lihaa ruuaksi. Siellä asuu 150 miljoonainen kansa. He puhuvat yli 100 eri kieltä. Venäjä on siis suuri ja vauras maa, joka on aina kiinnostanut valloittajia.

Venäjä kiinnosti myös Hitleriä. Hän haki sieltä "Lebensraumia", uutta elintilaa. Kuten on nähty, Saksan valloitushalu siirtyi sukupolvelta toiselle. Kansainliitto syntyi 1930 luvu alussa turvaamaan maailmanrauhaa. Saksa, Italia ja Japani erosivat Kansainliitosta tarttuakseen aseisiin.

Maaliskuuhun 1941 mennessä Saksa oli valloittanut Itä-Euroopan Venäjän rajoilla. Osa maista, kuten  Romania, Unkari ja Bulgaria suoraan luovuttivat maansa Hitlerille. Hyökkäys Venäjälle oli odotettavissa. Taistelut Itä-Euroopassa, Ranskassa ja Englantia vastaan, antoivat Venäjälle hieman lisäaikaa sopeuttaa maataan tulevaan otteluun. Myös Suomi myöntyi Saksan vasalliksi. Suursuomi kangasteli Äänisen ja Vienan rannoilla.

22.6.1941 alkoi Saksan hyökkäys viidellä kärjellä Itämereltä  Mustallemerelle. Pääkohteet olivat Leningrad, Moskova ja Kiova. 30 päivässä saksalaiset pääsivät 200 km päähän Leningradista. Vuoden loppuun mennessä Kiovan itäpuolelle ja Moskovan porteille. Maailma antoi Venäjälle vain kuusi viikkoa aikaa. Mutta Saksan ja koko maailman yllätykseksi Venäjä ei antanut periksi.

Rostov, Harkova, Kiova, Kursk, Smolensk. Saksa ei pärjännyt kaupunkisodassa, jossa panssareista ei ollut hyötyä. Saksalaisten oli tultava ulos taistelemaan ja kuolemaan. Kaupungit uhrattiin, viholliselle ei jätetty mitään. Viljavainiot pistettiin peräännyttäessä palamaan. Tehtaat samaten. Dnipro-joen pato meni muiden mukana.

Saksan hyökkäys hyytyi 1941 Moskovan porteille. Ystävänsä talven tullen venäläiset valmistautuivat vastaiskuun. Ensimmäistä kertaa Saksan armeija joutui perääntymään. Kuolema saksalaisille valloittajille!

Leningrad oli piiritettynä 17 kuukautta, mutta se ei antautunut. Kovimmat taistelut käytiin Volgan rannoilla etelässä, Stalingradissa. Volga oli pääväylä avustuksille. Saksan sotakone tarvitsi öljyä, mutta  venäläiset ehtivät sytyttää Bakun kentät tuleen. Stalingradissa Saksan armeija  tuhosi ja valloitti suurimman osan kaupungista, mutta kokonaan se ei sitä saanut. Venäläiset taistelivat joki selän takana ja voittivat. Pauluksen johtama Saksan 6. armeija tuhottiin ja Saksan häviö toisessakin maailmansodassa oli sinetöity. 

80 vuotta on kulunut toisesta maailmansodasta ja tilanne on hyvin samanlainen. Ukrainan natsit ottivat vallan Maidanilla. Yhdysvallat aloitti yhdessä Länsi-Euroopan ja Naton kanssa sijaissodan Venäjää vastaan Ukrainan kautta. Zelenskin toiminta tuo voimakkaasti mieleen Hitlerin. Venäjä voittaa varmasti, mutta kuinka paljon ukrainalaisia sen saavuttamiseksi pitää vielä uhrata.

"This is the end
My only friend, the end
Of everything that stands, the end"
I'll never look into your eyes again"

 The Doors: The End

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti