Auringon ensi säteet (kuva:pixabay.com/fi/photos/aurinko-pakkanen-talvi-talvimaisema-583811) |
Kansalaiset!
Uusi vuosi on jälleen alkanut ja kehitys tulee menemään monen mielestä vittumaisempaan suuntaan.
USA:n sisäpolitiikka on edelleen pyörinyt presidentti Trumpin erottamisen ympärillä. Muuhun aikaa ei ole juuri jäänytkään. Yhdysvaltain talousnäkymät ovat pysyneet hyvinä ja työllisyys kohtuullisella tasolla. Trumpin talouspolitiikkaa ovat leimanneet protektionistiset pyrkimykset suojella sisämarkkinoita ulkopuoliselta kilpailulta. Tämä on johtanut kauppasotiin mm. Kiinan ja EU:n kanssa. Kovaääninen sapelinkalistelu on loppujen lopuksi päätetty jonkinlaiseen ”dealiin”. Täysinhän talouksia ei voi sulkea. Joulun alla USA hyväksyi pakotteet NordStream II-kaasuputkelle. Poliittisen Venäjän kiusaamisen lisäksi, taustalla on Yhdysvaltojen oma kasvava kaasuntarjonta, jolle maa haluaa markkinoita. Kiinnostusta hetärättää myös arktinen alue. Grönlannin ostaminen, jota Trump eräässä twiitissään ehdotti, ei kuitenkaan saanut kannatusta Tanskassa eikä grönlantilaisten keskuudessa.
Donald Trump, kuva:coastguard.dodlive.mil |
Trumpin avauksia ulkopolitiikassa eri maiden johtajat seuraavat kauhunsekaisin tuntein. Tapaamiset Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin kanssa ja keskustelut ydinaseriisunnasta herättivät toiveita. Orastava avautuminen ja yhteistyö näyttää kuitenkin syksyä kohti lakastuneen, vaikka Trump yhä väittääkin olevansa Kimin kanssa hyvä kaveri.
Suhteissaan Israeliin Yhdysvallat linjasi, että Israelin siirtokunnat Palestiinassa ovat laillisia. Koko maailma oli eri mieltä.
Presidentti Trump on haluton käymään kalliita sotia kaukaisissa arabimaissa, joilla ei ole runsaasti öljyä. Osittain tätäkin taustaa vasten Yhdysvallat päätti syksyllä lopettaa miehityksensä Pohjois-Syyriassa vetäen samalla tukensa kurdeilta. Välittömästi Turkki hyökkäsi Kurdialueille perustaen sinne suojavyöhykkeen oman rajansa läheisyyteen. Tässä tilanteessa Venäjä otti Syyriassa roolin, johon USA ja YK eivät olleet koskaan pystyneet. Presidentti Putin sopi parin päivän sisällä Turkin, kurdien ja Syyrian kanssa rauhanturvaoperaatiosta, jonka suorittaisivat yhdessä venäjän sotapoliisit ja Syyrian rajavartiosto. Suoritus oli niin häikäisevä, että ehdin jo ehdottaa Putinille seuraavaa Nobelin rauhanpalkintoa. Mahtuisi hyvin joukkoon, jossa jo on Gorbatsov, Carter ja Obama. Myös mm. burmalainen Suu Kyi, joka tällä hetkellä on kansainvälisessä tuomioistuimessa syytettynä ihmisoikeusrikkomuksista.
Erdogan ja Putin, kuva:commons.wikimedia.org/wiki |
Seuraavat USA:n presidentinvaalit pidetään tämän vuoden syksyllä. Moni ennustaa Trumpin voittavan. Republikaaninen puolue ei halua vaihtaa voittavaa hevosta, jonka avulla se on saanut läpi itselleen mieluisia uudistuksia. Demokraatit tietysti tulevat tekemään kaikkensa, ettei näin tapahtuisi. Demokraattien ongelmana on, ettei heillä ole ketään vakavasti otettavaa ehdokasta, jonka heittää peliin.
Brexit, kuva:www.flickr.com |
Britannian Brexit-farssi jatkuu edelleen, kukaan ei muista monennettako vuotta. Tiukka täti Theresa May yritti uutterasti, mutta eroaloitteet toisensa perään kaatuivat parlamentin vastustukseen. May joutui eroamaan ja hänen paikkansa peri aina ylivilkas Boris Johnson. Boris kokeili vanhaa sotakikkaa ja yritti siirtää ratkaisevan äänestyksen lähelle takarajaa, mutta tämäkään ei onnistunut. Parlamentin enemmistö työväenpuolueen johdolla kiermurteli itsensä vapaaksi, korkeimman oikeuden tuella, ja torppasi Boriksen suunnitelmat. Oltiin jälleen umpikujassa. Joulukuussa järjestettiin uudet vaalit, joissa konservatiivit saivat murskavoiton. Nyt ero näyttää todennäköiseltä tammikuun lopulla. Tosin sitä seuraa vuoden neuvottelut EU:n kanssa ja ”no deal”-tulos on vielä hyvinkin mahdollinen.
Antti Rinne. Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP, www.flickr.com |
Suomessa Sipilän hallitus ei saanut sotea maaliin ja erosi maaliskuun alkupuolella. Uudet eduskuntavaalit järjestettiin soten savuavilla raunioilla huhtikuun puolivälissä. Suurimmaksi puolueeksi nousi SDP. Antti Rinteen tuuletukset jäivät kuitenkin vaisuiksi, koska Jussi Halla-ahon perussuomalaiset nousivat toiseksi, vain yhden paikan erolla. Kaikkein huonoiten meni perussuomalaisista irtautuneella ministeripuolueella Sininen Tulevaisuus. Se ei saanut yhtään paikkaa eikä paljoa ääniäkään. Enää huonommin ei vaalit voi mennä, kuten Halla-aho ironisesti totesi. Leikkimielisten hallitusneuvottelujen jälkeen hallitukseen nousi demareiden lisäksi vihreät, vasemmistoliitto, rkp ja kaikkien suomalaisten äänestäjien yllätykseksi myös rökäletappion kokenut keskusta.
Sanna Marin. Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP,www.flickr.com |
Syntyi punavihreä, maailmaa pelastava ja suomalaisia kurittava hallitus. Antti Rinne sopi tiukan hallitusohjelman kovine työllisyystavoitteineen, elvytyksineen ja ilmastotalkoineen. Kesä aloitettiin kuitenkin leppoisasti jäätelöä ja vaalilupauksia syöden. Vakavampiin asioihin luvattiin paneutua täydellä teholla vasta 2020 keväällä. Eläkeläisten satanen tosin tunnustettiin vaalihuumoriksi heti kättelyssä. Rinteen kompastuskiveksi tuli Posti, tuo Suomen kansallisen monopolin pilalle hioma jalokivi. Posti jäi kiinni työehtosopimuksilla shoppailusta, johon Antti Rinteen väitettiin jossain määrin sekaantuneen. Omistajaohjausministeri Paateron ero ei riittänyt. Kepu taktikoi ja veti tukensa pääministeriltä. Uusia vaaleja ei SDP, sen enempää kuin Keskustakaan halunnut, koska neljännes suomalaisista sillä hetkellä kannatti perussuomalaisia. Seurasi outo episodi, jossa Antti Rinne kierrätettiin pois hallituksesta eduskunnan toiseksi varapuhemieheksi, ja Paatero takaisin ministeriksi. Sanna Marinista tuli maailman nuorin virassa oleva pääministeri. Suomea jäi johtamaan nuorten naisten kaarti.
Käsite ”Oikeusvaltioperiaate” on esiintynyt keskusteluissa yleisesti Suomen ja EU:n sisäisissä ja ulkoisissa keskusteluissa. Sitä on käytetty keppihevosena ja lyömäaseena hyökättäessä EU:n toisinajattelevia jäsenvaltioita ja populisteja vastaan. Käsite on hieman hankalasti yhdellä lauseella määriteltävissä, mikä lienee tarkoituksin. Lisäksi ja johtuen edellisestä, eri ihmiset tarkoittavat sillä eri asiaa. Yleisesti sillä kait tarkoitetaan, että valtion hallinto ja päätökset pitää perustua lakiin, lait pitää olla sopusoinnussa sen kanssa mitä yleisesti (EU:ssa) mielletään lailliseksi, laeista päätetään demokraattisesti ja lakeja tulkitaan riippumattomasti.
Demokratia hallintojärjestelmänä on paitsi heikko, myös tehoton. Populismin torjunnassa usein vedotaan demokratian lisäämiseen, jolloin mennään lujaa kuusikkoon. Vuoden suurin populisti oli Greta Thunberg, joka sai nuoret ympäri maailman nousemaan barrikadeille asian puolesta, jota he eivät ymmärrä.
Demokratia jo sinänsä perustuu väärinkäsitykseen. Koskaan ei ole kiistattomasti osoitettu, että kansa tai edes enemmistö olisi oikeassa, kun puhutaan jostain vakavista asioista. Jos puolueeton tutkimus ei voi tietää tämän päivän päätöksen vaikutusta tulevaisuudessa, ei sitä voi kansakaan tietää. Demokratiaa harrastettiin antiikin Kreikassa, mutta se koski vain n. 5000 vapaata miestä. Naisilla ja orjilla ei ollut äänestysoikeutta. Pilatus käytti demokratiaa ja kysyi kansalta, kumpi nostetaan ristille Jeesus vai murhamies Barabbas. Kansa tuomitsi Jeesuksen. Brexit-sotku on hyvä esimerkki kansanvallasta. Sitä tulee seuraamaan Skotlannin eroäänestys-sotku. Demokratia ei estänyt Natsien nousua valtaan, eikä se tee sitä tulevaisuudessakaan.
Ilmastomuutos-hypetys ja sen torjunta on ollut koko vuoden ykkösasiana Euroopassa. Suomen hallitus haluaa Suomen olevan asiassa mallioppilas. Mielenkiinnolla odottelemme millä budjetilla ja millä keinoin hallitus lähtee yltiöpäisiä tavoitteitaan toteuttamaan. Eurooppa on eri syistä sitoutunut luopumaan ydinsähköstä, vaikka se tiedetään ainoaksi saasteettomaksi energialähteeksi. Vihreät viimeksi hallituksessa ollessaan 2014 erosivat hallituksessa juuri lisäydinvoiman rakentamisen takia. Nyt ääni kellossa on hiljentynyt.
Ilmaston lämpenemistä ei voi estää Suomi. Eikä siihen ole haluja muillakaan, ainakaan viimeisen Madridin ilmastokokouksen perusteella. ”Ilmasto oli koko kokouksen ajan huono ja lämpesi kokouksen jatkuessa lisää”. Yhdysvallat erosi Pariisin ilmastosopimuksesta 4.11.19. Pahimmat saastuttajat Intia, Kiina ja eräät Afrikan maat eivät osallistu koko talkoisiin. Silti Suomen hallitus kai aikoo satsata vuosittain muutama 100-miljoonaa tähän hullutukseen.
Koska hallituksessa on kepu ja vihreät, pyritään löytämään ratkaisu kehäpäätelmään, jossa hiilinieluja saa maksimaalisesti hakkaamalla pienentää samalla, kun niitä maksimaalisesti suurennetaan. Tärkeässä roolissa tässä on hiilinielun koon määritys, joka ei ilmeisesti olekaan aivan yksinkertainen tieteellinen selvitys, vaan pitkälti poliittinen arvaus. Tämän tehtävän sai ”puolueeton”, maa- ja metsätalousministeriön alainen Luke. Ensimmäistä laskelmaa ei uskonut kukaan koko EU:ssa. Luke arpoi tohtorin hatusta uudestaan ja sieltä nousi tulos, jossa nielut pieneni 50% ! Luken professoreille sanoisin, erästä tunnettua ajattelijaa lainatakseni, että kuinka te kehtaatte ja kyllähän te kehtaatte!
Eräs hallituksen lupaus oli tuoda suomalaiset pois Al-Holin leiriltä. Ainakin lapset. Mutta mitään ei tapahtunut. Hallituksen Lähi-Idän rintamalla vallitsi syvä hiljaisuus. Kukaan hallituskumppaneista ei halunnut tehdä ratkaisevaa siirtoa. Kaikki tiesivät, että perussuomalaiset odottaa maalilla syöttöä suoraan lapaan. Joulun alla oli pakko toimia. Turhautunut ministeri Haavisto siirteli virkarikokseen haluttomia virkamiehiä muihin tehtäviin ja oppositio pääsi kiinni pelivälineeseen. Haaviston sanomisia ja salailuita alettiin setviä välikysymyksen voimin. Hallitus joutui väsäämään pikaisen ja ympäripyöreän kannanoton ja pari orpolasta palautettiin Suomeen.
Päivi Räsänen, kuva:fi.wikipedia.org |
Pykälä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan on edelleen ollut monipuolisessa käytössä. Nykyjään sillä ei lyödä pelkästään perussuomalaisia. Tutkintapyyntöjä on tullut mm. vanhoista lappalaisia ja mustalaisia parodioivista velipuolikuu-sketseistä. Myös kristillisten Päivi Räsäsen kirjoitukset ovat tutkimusten alla. Hänen syntinsä on, että hän on siteerannut homoutta käsittelevää raamatunkohtaa. Herää kysymys, onko koko Raamattu kirjoitettu kiihottamistarkoituksessa? Voiko Suomen oikeuslaitos saada Raamatun kirjoittajat vastuuseen? Riittäisikö, jos kaikki Raamatut poltettaan? Sosiaalisessa mediassa on uusina rikosnimikkeinä esitetty mm. käsitteitä: törkeä sananvapaus ja huumorintajuttomuuden loukkaus.
Taiderintamalla oli hiljaista. Oikeastaan vuoden taiteellisesta annista parhaiten jäi mieleen italialaisen Maurizio Cattelanin teos seinään teipatusta banaanista. Sille kertyi hintaa 120000$. Teokselle on mahdollista saada aitoustodistus. Joku performanssitaiteilija pisteli taideteoksen poskeensa. Silti teoksen hinta ei muuttunut?
Taideteos työn alla, kuva: pxhere.com/fi/photo/95528 |
Jaksamista presidentti Trumpille ja rouva Melania Trumpille. Taas vuosi senaatin tutkimuksia takana.
Jaksamista briteille. Yrittäkää nyt saada brexit maaliin ennen EU:n täydellistä hajoamista.
Jaksamista hallituksen tontuille ja kassaneideille. Ootte te ainakin nättejä katella!
Jaksamista Antti Rinteelle, joka tuli etelän lomalta koomassa kotiin ja luotsasi kolmen kuukauden kuluttua demarit vaalivoittoon, joskin niukkaan sellaiseen. Itsenäisen Suomen 69. pääministeri. Ei huano!
Jaksamista kaikille siivoojille, jotka tekevät raskasta ja aliarvostettua, mutta erittäin tärkeää työtä.
Jaksamista vanhuksille ja heidän väheneville hoitajilleen sote-sekoilujen keskellä.
Jaksamista kaikille suomalaisille. Yrittäkää olla tekemättä typeryyksiä, kuten esimerkiksi ostamalla sähköauton velaksi tai lähtemällä madepilkille näillä jäillä. Älkää ainakaan alkako harrastaa umpihankihiihtoa. Se on syvältä!
Hyvää Uutta Vuotta kaikille!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti