perjantai 10. huhtikuuta 2020

Covid-100420



100. päivä

USA:ssa tartuntoja lähes puoli miljoonaa, kuolemia 16300. Pahin tilanne New Yorkissa. Vainajia haudataan joukkohautoihin. Vuorokaudessa 1900 uutta kuolemaa

Englannissa 65000 tartuntaa, 8000 kuollutta. Boris Johnson päässyt tehohoidosta vuodeosastolle.

Italiassa ja Espanjassa tilanne rauhoittumaan päin. Kuolleita silti noin 500 vuorokaudessa.

Ranskassa tartuntoja 120000, kuolleita 13000. Vuorokaudessa 1300 uutta kuolemaa

Ruotsin strategia toimii huonosti. Tartuntoja 10000, kuolleita 800. Vuorokaudessa 106 uutta kuolemaa.

Viruksen pelätään leviävän pakolaiskeskuksiin ja sotaa käyviin maihin, kuten Jemeniin, joissa heikot valmiudet viruksen torjuntaan.

Suomessa 2800 tartuntaa. Kuolonuhrien määrä 48. Ruotsin rajalla tautitapaukset lisääntyneet huolestuttavasti.

EU sai sovittua 500 mrd sairauden hoitoon. Saa nähdä riittääkö E-Euroopan maille.

Huoltovarmuuskeskuksen suojamaskikaupat menneet perseelleen. 10 miljoonalla ostettiin epäkuranttia tavaraa Jylhältä ja Sarmasteelta. Luotettavampiakin toimittajia olisi ollut tyrkyllä. Suojavarusteista huutava pula. Kiivaan taistelun aikana niitä menee miljoona päivässä. HVK:n valmiusvarastoissa tavara oli vanhentunutta. Heillä on koko ajan ollut kanta, että kyllä he tietää, eikä tartte auttaa. HVK:n johtaja Tomi Lounema saa ilmeisesti tänään kenkää.

Hallitukset ovat vuodesta 2007 lähtien käyttäneet sosiaali- ja terveyspalveluihin liittyvän energiansa erilaisten sote-uudistusten ja hallintohimmeleiden valmisteluun. Miljoonat eurot ovat palaneet hiekkalaatikkoleikkeihin sen sijaan, että niitä olisi käytetty suojavarusteisiin tai siihen, että hallinnossa joku edes olisi perillä siitä, kuinka paljon niitä tarvitaan pandemian yllättäessä.

Vielä jouluna puhuttiin tiukasta budjetista ja leikkauksista. Nyt ei olla köyhiä, ainoastaan kipeitä. Velkaa otetaan niin paljon kuin taistelu vaatii. Eikä mistään aiota tinkiä. Hullut ilmastotavoitteekin luvataan pitää. Kuten ministeri Lintilä sanoi, nyt on piikki auki. Entä kuka nämä maksaa takaisin? Tähän vastasi talousguru Kangasharju: ei kukaan, Suomi ei maksa niitä koskaan takaisin! Kreikan malliin vaan!

Oli tilanne mikä tahansa, Suomi aikoo tilata 10 mrd:lla hävittäjiä. Laivueella Hornetteja ei kuitenkaan pysty torjumaan yhtä virusta. Tuskin venäläisiäkään. 

Jos kerran nyt on piikki auki, eiköhän laiteta siihen myös se eläkeläisten vappusatanen, joka viime vappuna jäi laittamatta!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti